26 Nisan 2017 Çarşamba

Yeni İlm-i Kelam


Geçenlerde Konya’da Kök Hücre üzerinde bir çalıştaya katılmış ve değerli doktorlarımızı dinlemiştik. Bilgimiz arttı mı, arttı? Bana sorarsanız ben daha çok duygulandım, imanım arttı.
Allah bize lütfederek bir kitap indirdi, o kitapta 6666 ayet vardı. Bu Kitap sizin hayatınıza ışık olacak, yolunuzu gösterecek, sizi mutlak gerçekliğe hidayet edecek dedi. Tilavet edin, düşünün, enfüs ve afakta (mikro ve makro) Allah’ın ayetlerini[1] okuyun ve insaniyetliğinizi gerçekleştirin, dedi. Biz de okumaya başladık. Okuma ama ne okuma. Bir daha bir daha, ardı arkası kesilmeyen okumalar yaptık. Hatimleri artık milyonlarla ifade eder olduk. Buna şimdi bir de salavat eklendi. Vaktiyle Buhari Şerif, Şifa-yı şerif  hatimlerimiz vardı. Onu da katarız kervana yakında.
İyi, güzel! Okumak güzel, ne âlâ!
İyi de değişen bir şey yok.
Nasrettin Hoca’nın elindeki ciğer yahnisinin tarifini bin kere hatim etsek ondan bir kase  ciğer yahnisi çıkmıyor ki?! Bize tarifeden önce ciğer lazım.
Kitabımızda 6666 ayet var ve ümmet olarak bütün gücümüzle onları okuyoruz. Gereğini yapmak mı dedin, haşa o bizi bozar. Biz ırgalanak arı vızıltısı gibi okur da okuruz. Bitirir bir daha okuruz, bitirir bir daha okuruz, bitirir bir daha okuruz… Ne der, ne söyler, bizi pek ilgilendirmez. Sevap delisiyiz ya, her harfine de on sevap var ya, her harfi Kaf dağı gibi ve her harfinin bir haddi bir matlaı bir zahrı bir batnı var ya… her şeyi onda arar ve onda buluruz. Alacağımız sevapların hesabını artık aklımızla –varsa tabi- yapamadığımızdan, tutacağımız çetelelere sığmayacağından zikirmatikler icad ettik ve artık sayım döküm işini onlara havale ediyoruz. Bizdeki sonuçlarla kiramen katibinin tutanakları arasında ihtilaf çıkarsa o takdirde bizimkinin esas alınacağını da düşünür olduk.
Bu 6666 ayet Allah’ındı ya, Allah’ımıza canımız feda. Öyle ise Allah’ımızın bu ayetlerini okumazlık hiç olur muydu? Milyonlara varan hatimlerimiz işte bu asil saikle yapılıyor.
İyi güzel hoş da bir insanın vücudunu oluşturan milyarlarla hücreden tek birinde binlerle ayet var? Onlar kimin?
Tek bir hücre mükemmel bir fabrika gibi çalışıyor, bacası bile var. Ne yapacağını, ne üreteceğini, ne işe yarayacağını, nereye koşacağını biliyor. Hayy’dan gelen hayat işte bu yapı taşı üzerinde kurulu bulunuyor.
Enfüste ve afakta hani nice ayetler vardı ve onlar bizi mutlak gerçekliğe götürecekti?
Ne oldu?
Garibce nazarımda imanımız artacaksa ve yakîne erecek ve kalbimizde itmi’nan olsun istiyorsak, 6666 ayeti okumaya değil, onun gösterdiği şeyleri yapmaya çalışalım. Enfüs ve âfakta bulunan milyarlarca delili görmeye, onları açmaya, onları okumaya, onlar üzerinde düşünmeye çabalayalım.
Garibceyim ya ondan mıdır bilemiyorum, belgeselleri izledikçe imanın daha çok artıyor, her şeyi tam bir itkan[2] ile yaratana olan hayranlığım daha bir artıyor, duyduğum acz ile O’na daha bir yakınlaştığımı hissediyorum.
İlm-i Kelamımız yeni olacaksa kevnî ayetleri okumasını bize öğretmeli. İçindekiler aynı iken adına sadece Yeni eklemekle bir ilim yeni olmuyor.
Bizim fıkıh da öyle ya?

Dua ile!
26.04.2017
GARİBCE





[1] Fussilet 41/53:  سَنُر۪يهِمْ اٰيَاتِنَا فِي الْاٰفَاقِ وَف۪ٓي اَنْفُسِهِمْ حَتّٰى يَتَبَـيَّنَ لَهُمْ اَنَّهُ الْحَقُّۜ اَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ اَنَّهُ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ شَه۪يدٌ
[2] Neml 27/88: صُنْعَ اللّٰهِ الَّـذ۪ٓي اَتْقَنَ كُلَّ شَيْءٍۜ اِنَّهُ خَب۪يرٌ بِمَا تَفْعَلُونَ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...