14 Mart 2019 Perşembe

Gâvuru Aldatma ve Anadolu İrfanı




Anadolu irfanını hep sevdim. Belki çoğu ümmi idi, cahil kalmıştı ama sahip oldukları irfanla pek çok şeyi hikmetlice izah etmesini, her bir şeyi layık olduğu yere koymasını bilirlerdi.
Tarifleri de güzeldir. Yürüyüşüne bakmadan gideceğin yerin ne kadar süreceğini söylemezler.
Sorduğun yer yakınsa eli ile, uzaksa çenesiyle işaret ederler.
Hele bakışları, vücut dilleri, el kol işaretleri.
Çok da güzel atasözleri var; belki biraz kabadır ama kır çiçekleri gibi güzel ve hoş kokuludur.
Helalleşme konusunda geçen dostlar muhabbet ediyordu. Bir malı kâfire satarken değerinin üzerinde satmanın caiz olup olmadığını, ona yalan beyanda bulunmanın hükmünün ne olacağını müzakere ediyorlardı.
Aklıma hemen Anadolu irfanının zihnime kazımış olduğu anlatım geldi. Ona göre gâvurların haklarına riayet konusunda çok daha dikkatli olmak gerekirmiş. Çünkü iş kıyamete kalınca gâvur hakkını illa ki ister. Ne var ki senin sevapların onun işine yaramaz ki hakkını sevaplarınla ödeyesin. O senin imanını ister.
Ya, işte böyle! Allah korusun!
Dünya gerçekten küçüldü ve artık ne İslam ülkesi var ne de gavuristan. Her yerde her dinden, her kesimden insan var.
Böyle bir ortamda “Biz ademoğullarını saygın kıldık” buyruğunu esas alıp, insanı sırf insan olduğu için saygın/ dokunulmaz görmemiz gerekiyor. Kendi dinimizin mensubu olması ve ayrıca din kardeşi olmamız ondan sonra değerlendirilmeye alınmalı gibi duruyor. Hz. Ali’nin Mısır Valisine gönderdiği genelgesinde belirttiği gibi “Bütün insanları yaratılışta eş, müminleri ise ayrıca kardeş görmek” gerekiyor. Hal böyle olunca Rahman olan Allah namına cümleyi bir bilmek ve herkese karşı saygılı olmak gerekiyor. Kimseyi sevmek zorunda değiliz ama herkese saygılı olmak ve hukukunu gözetmek zorundayız.
İmdi belli bir fiyatı olan aynı malı kâfir diye Müslümana sattığımızdan fazla bir fiyata satarsak Müslüman olmanın “Güvenilir” olma özelliği yok olur. Ve biz bu halimizle İslam’ı asla temsil edemeyiz.
Gâvur dediğimiz adamlar mallarını üretirken “İhsan ve itkan” üzere/ en üst kalitede üretiyorlar ve müşterilerinin güvenini kaybetmektense sermayelerini kaybetmeyi bir şiar olarak görüyorlar. Aslında yaptıkları ile sanki bizim yerimize İslam’ı temsil ediyorlar. Ne ki biz Müslüman, onlar ise gavur oluyor. Biz cennete onlar ise cehenneme gidiyor.
Siz siz olun hangi dinden, mezhepten ve meşrepten olursa olsun insanları aldatmayın. Hadis imamları boş yem torbasını göstererek atını çağıran kimsenin hadisini kabul etmemişler ki bu atı kandırıyor diye. At yarın mahşerde toprak olacak. Ama gâvur dediğiniz adamların sizinle hesabı olacak.
Anadolu irfanına selam olsun.

Dua ile!
14.03.2019
GARİBCE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...