21 Nisan 2020 Salı

Din Ne ister?




Din ne ister?
Din hallenmek ister.
Din ab-ı hayattan içmemizi ve kanmamızı ister. Hem de iliklerimize kadar. Ve de başka bir şeye ihtiyaç duymayacak kadar kanmamızı ister.
Hallenmek, farkındalık ile ancak hasıl olan bir halettir.
Söz gelimi yalnızsınız ve gayet pervasız rahat tavırlarınız var. Fark ettiniz ki sizin mekanınızı paylaşan hem de karşı cinsten biri var. Bir anda duyu dünyanız farklılaşıveriyor. Varlığınız onun varlığı ile alakadar olmaya başlıyor. Hallenme oluyor.
Aynen bunun gibi din enfüs ve afakta binlerle ayete bakışlarımızı çevirerek onların Sânii’nin varlığını özümüzde duymamızı, O’nunla hem hal olmamızı istiyor.
Tüm insanlığa rahmet ve hayat menbaı olan dinin su gibi görülmesini ve kana kana içilmesini istiyor. Suyun analizini yapmamızı ve onun gerçekliğini öğrenmemizi değil. Zira ikincisi bir bilim faaliyeti olarak gerekli olsa da din/dinlenme için gerekli değildir.
Din mahza hayırdır.
Din dünyada salah ahrette felah içindir.
İster ki kana kana içmeniz sonunda hem dünyanız onsun/ gönensin, abat olsun, hem de ahiretiniz felaha evrilsin; böylece korktuklarınızdan emin, umduklarınıza da nail olasınız.
O yüzdendir ki din yaşanmak için vardır ve dinin yaşanması için fıtratı bozulmamış, aklı başında sade bir insan olmak yeterlidir.
Varlık aleminde varlığınızın varlığından haberdar oluşu ile hallenebilmek için ne felsefeye, ne tasavvufun felsefeye taş çıkaran öğretilerine ve ne de hatta kelama ihtiyaç vardır.
“Biz ümmî bir ümmetiz…” Bize, dinlenmek için gökten indirilmiş ab-ı hayat olan dinin içimi yeter. Ve de bu gerek.
Aynı vardan var olduğumuz insanların oluşturduğu kulluk ikliminde, bizi var edenin varlığının bilincinde, her dem O’nunla hallenme lazım, dinlenmek için.
Bizi insan eden analiz yapan, bilimsel bilgiyi üreten salt akıl değildir, bizi insan yapan daha çok duygu boyutumuzdur. O yüzden de din “Ey akıl sahipleri!” derken bile daha çok duygularımıza hitap eder (hatabî bir dil kullanır).
Suyun analizini bilime bırakın, siz onu için ve hayat bulun, kanın. Hem de iliklerinize kadar. Hallenin ve öylece dinlenin.
Garibce nazarımda sanki böyle gibi.

Dua ile!
21.04.2020
GARİBCE


2 yorum:

  1. Hocam elinize-gönlünüze sağlık
    Ellerinizden öpüyorum
    Abdussamet Bakkaloğlu

    YanıtlaSil
  2. Hocam ne güzel sade bir şekilde ifade etmişsiniz
    Yanında su olduğu halde ondan kana kana içmeyi beceremeyip “suyu inceliyorum” derken
    suyu yoktan yaratmaktan daha büyük bir iş başarıyormuşçasına havalara giren bizlere
    güzel bir ikaz olmuş.
    Hürmetlerimle

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...