23 Nisan 2016 Cumartesi

Su gibi aziz olasız!



Su hayat olduğundan mı, aslımız su olduğundan mı suyu hep aziz bilmişizdir.
Su saftır, berraktır. Böylesi bir safiyete ne de çok ihtiyacımız vardır. O da bulanır elbet, lakin çok geçmez durulur ve eski halini alır.  İçine ne kadar hırhış, pislik vb. boca edilse bir süre sonra onların hepsini dibine çökertir ve özündeki o saf ve berrak şeklini gene alır. Nasıl necisü’l-ayn varsa ve onun temizlenmesi mümkün değilse onun tam da zıddı olarak su tâhiri’ül-ayndır ve hem de mutahhirdir. Tâhirdir, tahûrdur; temizdir, temizleyicidir. Sevgili Peygamberimiz: “Hiçbir şey suyu özünde necis kılamaz!”[1] buyurmuştur. Elbette içine başka nesneler ve özellikle de necis/pis şeyler karıştığında tadını, kokusunu ve rengini değiştirecek hale getirdiğinde temiz ve temizleyici özelliğini kaybeder. Ancak bu geçici bir durumdur. Çünkü pislik onun özüne sirayet edemez. O bir şekilde temizlenip yeniden eski halini alır. Bunun için buharlaşması gerekiyorsa ona dahi kodlanmışlığı vardır.
Çakıldan/kumdan süzülme, tortuyu dibine çökeltme, hafiflerini üzerinden akıtma gibi bir çok tabii arınma yolu yanında bugün kullanılan teknolojiler sayesinde atık sular rahatlıkla yeniden kullanılabilir hale getirilebilmektedir.
İşte suyun azizliği budur.
Keşke insanımız da böyle olsa. Aslımız gibi biz de su gibi aziz olsak. Özümüz itibariyle kirlenmesek. Bize bulaşan pislikleri üzerimizden kolayca atabilsek. Kendi özümüzü arıtabildiğimiz gibi başkalarının arınmasına da katkıda bulunabilsek.
Saf ve duru olsak. Başkaları bizi kendi özlerine ayna yapsalar.
Bir yudum hayat olsak; nice hayatın gailelerinden boğulmak üzere olanlar  o tek yudumluk katkımızla hayata yeniden tutunsalar.
Su gibi akıcı olsak; illa ki yatağımızı, Hak ve hakikate açılan yolumuzu bulabilsek.
Su gibi kandırıcı olsak. Bize bakanlar, bizi dinleyenler kana kana ab-ı hayat içiyormuş gibi yüzümüzden, sözümüzden haz alsalar, iliklerine kadar kansalar.
Hayatı çekilmez olanlar bizimle hayat bulsalar ve sonunda bize de nice canlar “Su gibi aziz olasız!” deseler.
Su gibi, ciğerimizin başını buz gibi edecek bir içim su gibi, tek bir yudum su gibi ve hatta ahir nefeste dudağımızı ıslatacak bir damla su gibi aziz olasız!
Dua ile!
23.04. 2016
GARİBCE




[1] سنن ابن ماجه ت الأرنؤوط 1/ 327  عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ، قَالَ: انْتَهَيْنَا إِلَى غَدِيرٍ فَإِذَا فِيهِ جِيفَةُ حِمَارٍ، قَالَ: فَكَفَفْنَا عَنْهُ حَتَّى انْتَهَى إِلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - فَقَالَ: "إِنَّ الْمَاءَ لَا يُنَجِّسُهُ شَيْءٌ"، فَاسْتَقَيْنَا وَأَرْوَيْنَا وَحَمَلْنَا.
521 -  عَنْ أَبِي أُمَامَةَ الْبَاهِلِيِّ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ -: "الْمَاءَ لَا يُنَجِّسُهُ شَيْءٌ إِلَّا مَا غَلَبَ عَلَى رِيحِهِ وَطَعْمِهِ وَلَوْنِهِ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...