2 Haziran 2018 Cumartesi

Fıkıh ve Güncelleme

Bağlarbaşı’na inerken Altunizade köprüsüne varmadan iki şeritlik yol belli bir yerde genişliyor, şeritlerin ortası açılıyor ve orada taranılan (girmenin yasak olduğu) bir işaretleme mevcut bulunuyor. Şimdi siz bu işaretlemeye bakıyorsunuz ve çok anlamsız hatta saçma olduğunu düşünüyorsunuz. Ve hakikaten de öyle. Ama oranın bundan birkaç ay öncesini biliyor olsanız bu taranmış bölgenin hikmetini anlardınız. Çünkü orada yol üstünde Metrobüse giden bir üst geçit/ köprü vardı ve köprünün bir ayağı da tam yolun ortasında o taralı alanda idi. Ayak kalkmış, yolun o şekilde ayrılmasını gerekli kılan engel ortadan kalkmıştı ama kural eski hal üzere hala devam etmekteydi. Oysa yeni duruma uygun anında yeni düzenleme yapılması gerekiyordu. Siz yeni duruma göre yolla ilgili kuralları güncelleyemezseniz o zaman bu kabilden anlamsızlaşan kurallar yüzünden gerçekten anlamlı olan kurallar da saygınlığını kaybediyor.
Fıkıh, olaylarla birlikte ilerleyemezse olacak olan işte budur. Aslında vaktiyle çok anlamlı ama şu an için anlamını yitirmiş nice ahkâm.
İmdi biz bunlar üzerinde durup düşünmeyelim mi? Ahkâmda hikmet /yerindelik aramayalım mı?
Ecdadımız çok akılı, zeki, çalışkan, ileri görüşlü insanlardı. Ve onlar her bir şeyi yaptılar. Bize düşen onların yaptıklarını korumaktır, deniliyor.
Biz de diyoruz ki hayır, bize düşen onların yolunda olmaktır. Ama onların yaptıklarının aynını yaparak değil. Yolun tam da burasında ne yapılması gerektiğini bilerek ve gereğini yaparak yol almaktır.
Biz işte o zaman hikmetli ve hayatı kucaklayan bir fıkha sahip olabiliriz.
Kimi din adına konuşan ve fetva veren kimseler bu gerçekliğin farkına varmadan ellerindeki kitapların tam ortasından bir takım verileri bugünün insanlarına öğün diye boca etmeye kalkışıyorlar. Kim bilir kaç defadır ısıtılıp ısıtılıp önümüze konulan bu öğünleri artık horanta yemiyor. Onlara nefis sıcak yemek çıkaramadığımız sürece kendi öz soframızda kendi öz evlatlarımızı tutmanın imkânı her geçen gün daha bir zor hal alacaktır. Sonunda fastfooda dadanan obezite olmuş yeni nesiller devşireceğiz.
Demedi demeyin!
Dua ile!
02.06.2018
GARİBCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...