13 Kasım 2013 Çarşamba

Bir bernameci şahane Yok artık cehle bahane



Efendim, geçen bir yazımızda bahsetmiş olduğum programdan ikincisi Kuveyt Devletinin çıkartmış olduğu 45 ciltlik dev el-Mevsûatu’l-fıkhiyye’dir. Bu kitap, kütüphanelerimizde bulunabilir. Aynı şekilde el-Mektebetü’Şamile içinde de mevcuttur.
Ama bu programı Garibce için özel kılan, programın işlevselliğidir. Ben hayatımda bu kadar emek verilmiş başka bir program görmedim.
Yıllarca hocalık yapmış ve metin okutmuş birisi olarak bu programın bize sunmuş olduğu imkanların ne denli kıymetdar olduğunu fark etmeseydim ve bunu sizlerle paylaşmasaydım Allah’a karşı nankörlük etmiş, ortaya konulan bu muazzam emeği görmemiş olurdum.
Programı, iki sütün halinde baştan sona açıp okumanız mümkün. Tüm metin isteğinize bağlı olarak harekeli, ama isterseniz bir işaretinizle tümü harekesiz olabilmektedir.
Ansiklopedi olduğu için sıralama alfabetik. Diyelim ki velayet maddesini açtınız, velayetle ilgili bütün malumat alt başlıklar halinde verilmiş, hangisinin üzerine tıklasanız o sayfa açılıyor.
Diyelim okumaya başladınız. Harika bir dili var. Fıkıh kitaplarında rastlanılan çoğu muakkad ifadeler yok.
Konu hakkında önce kavramsal çerçeve oluşturuluyor ve alakalı kavramlar ve aralarındaki ilişki veriliyor. Bu oldukça ufuk açıcı bir giriş oluyor.
Mezheplerin görüşleri ve delilleri fevkalade güzel bir biçimde verilmiş. Ne fazla ne eksik. Kaynaklar gösterilmiş. Ama siz mutmain olmadınız ve asıl kaynağı görmek istiyorsunuz.  Programın başından kalkıp da kütüphanelere ya da başka programlara, kitabın PDFsini bulup da ilgili sayfaya ulaşmak gibi bir zahmete katlanmanıza hiç gerek yok, rahmet sizi öylesine bürümüş ki, o dipnotun üzerine imleci tıklamanız yetiyor ve anında kaynak kitabın sözü edilen sayfası karşınıza geliyor.
Diyelim ki okuyorsunuz ve orada bir isim geçiyor. Bu zat acaba kimdir, hangi zamanda yaşamıştır, ne tür eserleri vardır gibi bir soru aklınıza geldi. -Ki metin okumalarında en zor problemlerden biridir bu husus- Zaten farklı renkte yazılmış olan o ismin üstüne imleci tıkladığınızda o zatın kısa bir özgeçmişi kaynaklarıyla birlikte karşınıza geliyor.
Eğer metin içinde bir atıf varsa o atıfa tıklamanızla birlikte kendinizi yollanılan maddenin karşısında buluyorsunuz.
Hangi delillerin nerede ve nasıl kullanılmış olduğunu merak ettiniz. Seçtiğiniz delilin geçtiği yerler karşınızda.
Fıkıh kaidelerinin kullanılışı merakınız mucip oldu. Aynı şekilde onlara ulaşmanız bir tık işaretinize bağlı.
Hangi birini anlatayım ki.
Öyle bir emek ancak saygı ile anılır ve teşekkür edilir.
Bu emeğin teşekkürü de bence söz ile olamaz. Bu programı herkesin istifadesine sunmakla olur.
Program meccanidir. Herhangi bir ücret istenilmemektedir.
Ben kendi adıma daha şimdiden onlarca kişiyle paylaşmış oldum. Yarım GB’lık bir yer işgal ediyor ve kurulumu da çok kolay.
Bu itibarla ey ilim talipleri ve ba husus hocalar! Eğer bu yazıyı da okuduktan sonra hâlâ bu programı edinmez ve bilgisayarınıza kurarak kullanmaz ve de emeği geçenlere dua etmezseniz Garibce’nin iki eli yakanızda olacaktır.
Öyle bir bernameci şahane ki, bundan böyle bilgiye ulaşamadık diye artık yok hiçbir bahane.
Bunu böyle bilesiniz.
Allahumme hel bellağtu!

Dua ile!
10.11.2013

GARİBCE

2 yorum:

  1. http://alkhlel.com/mktba/play.php?catsmktba=5385 bağlantısından indirilebilir

    YanıtlaSil


  2. Fethullah Zengi http://www.al-eman.com/ programı indirebileceğiniz site.

    Al-Eman|نداء الإيمان
    www.al-eman.com
    نداء الإيمان أو الموقع الإسلامي يقدم كثير من الخدمات الإسلامية مثل مواقيت الصلاة...Devamını Gör

    Fethullah Zengi Hocam Allah Razı olsun.

    Mehmet Erdoğan http://alkhlel.com/mktba/play.php?catsmktba=5385 bağlantısından indirilebilir - bir yorumcumuz eklemiş denedim adres doğru

    برنامج الموسوعة الفقهية الكويتية - موقع فضيلة الشيخ أ.د. أحمد بن محمد الخليل
    alkhlel.com
    برنامج الموسوعة الفقهية الكويتية

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...