16 Kasım 2013 Cumartesi

Muhammed Aruçi hocamızı da uğurladık!


Özellikle Balkanlar'da yaptığı ilmî ve sosyal çalışmalarla tanınan Muhammed Aruçi hocamızı kaybettik.
İyi bir insandı. İlim adamlığı yanında sosyalitesi de yüksekti. En verimli zamanıydı.
Bir süredir kanser tedavisi görüyordu.
Uzun yılar emek verdiği İSAM’da bir veda merasimi düzenlendi.
İSAM başkanı M. Akif Aydın hoca kısa bir konuşma yaptı. Merhumun erdemlerinden ve hizmetlerinden bahsetti. Vasiyeti üzere naşının memleketine gönderileceğini söyledi.
Hocası Bekir Topaloğlu’nun arkasında hep birlikte Allah’ı andık, peygamberine salat getirdik ve merhuma dua ettik.
Ben, Garibce olarak insanlar nerede vefat etmişlerse oraya gömülmelerini bir ilke olarak benimsemiş bir kimseyim. Fakat Aruçi’nin memleketine defnini vasiyeti bana da anlamlı geldi. Evlad-ı Fâtihan’ın Balkanlar’da ve Avrupa içlerinde yurt tutması İslam’ın bekası için çok önemli. O yüzden merhumun babası da göç edenlere çok kızarmış ve buna sebep birçoklarına küsmüş ve onlarla alakayı kesmiş.
Mezarlar, tapu belgeleri gibidir. Bir yerin size ait yurt olduğunun en güçlü kanıtlarındandır. Merhumun bu bilinçle hareket etmesi, İstanbul’da ya da Almanya’da ölüp de Anadolu’da köyüne gömülmeyi vasiyet edenlerinkinden farklı geldi bana. O yüzden onun bu kararına saygı duyanlara ben de saygı duydum.
Muhammed Aruçi'nin cenaze namazı, ikindi namazını müteakiben Fatih Camii'nde kılındıktan sonra naaşı memleketi Makedonya'ya götürülecek ve   doğduğu yer olan Gostivar'ın Vrapciste köyünde Hakk'ın rahmetine uğurlanacak.
Hocamıza Allah rahmet eylesin.
Hoca ile yaşıt bulunuyoruz.
Önümüz seyrekleşeli çok oldu. Belli ki artık yandan, sağdan soldan da seyrekleşme başlamış bir halde.
Allah, ne verirse hayırlısını versin.
Yaşamak güzel bir şey, eğer varlığımız bir işe yarayacaksa.
Ölüm de güzel olmalı zahir. Bir de bütün sevdiklerimizin yanına yürümek gibi bir şey ise o takdirde daha da bir güzel olmalı.
Allah korktuklarımızdan korusun cümlemizi ve umduklarımıza nail kılsın hepimizi.
Yüce Allah’tan hocamıza rahmet diliyor, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyorum.
16.11.2013
GARİBCE







Muhammed Aruçi kimdir?
Makedonya'da Gostivar şehrinde 1956 yılında doğan Muhammed Aruçi, ilk eğitimini Makedonya'nın önemli âlimlerinden babası Kemal Efendi'den aldı. Aruçi, lise eğitimini Saray Bosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde, üniversite eğitimini ise Mısır'ın el-Ezher Üniversitesi'nde tamamladı. Bir süre Yugoslavya'da çeşitli vazifelerde bulunan Aruçi, doktora için İstanbul'a geldi. İSAM'da uzun yıllar görev alan Muhammed Aruçi, İslam Ansiklopedisi'nin Balkan maddelerini hazırladı.
Marmara Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Sofya Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yaptı. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı'nda profesör olarak göreve başladı.
Arnavutça, Makedonca, Sırpça, Boşnakça, Bulgarca, Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerini ana dili gibi konuşup yazan Muhammed Aruçi, Balkanlarda ilmin yayılmasına ve manevi bilincin oluşmasına yönelik önemli ilmi ve sosyal çalışmalar yaptı.
Balkanlarda birçok Kur'an kursunun, okul ve caminin yapılmasına ön ayak olan Aruçi, Arnavut ve Boşnak çocukların okuması için önemli projeleri hayata geçirdi. Sırbistan'da Müslüman kimliğin canlı tutulmasına yönelik ciddi hizmetlerde bulundu.

Birçok kaynak eserin Arnavutça, Boşnakça dillerine tercüme edilmesine, bastırılıp dağıtılmasına öncülük etti. Evli ve 4 çocuk babası olan Aruçi, yaklaşık 1 yıldır kolon kanseri tedavisi görüyordu. (Haber7)

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...