23 Aralık 2015 Çarşamba

Bütün yollar Allah'a çıkar (mı?)


Bütün yollar Allah'a çıkar diyorlar.
Garibce de der ki: Eğer bu söz doğru ise şu anda hangi yolda olduğunun hiç önemi yoktur. Yolun hakkını ver yeter. Dönüp dönüp ihdina's-sırata'l-müstakim diye yalvarmanın, Hak yola, kendilerine in’am ve ihsanda bulunulanların yoluna ermek için kendimizi paralamanın manası da yoktur.
Kur'an’da sırat =yol kelimesi 48 yerde geçiyor ve Allah’a giden yol hep müstakîm olmak üzere niteleniyor. Belli ki her yol değil, dosdoğru yol. Hakka götüren yol. Ayrıca Doğru yolu bırakıp da başka yollara girersek o takdirde O’nun yolundan çıkmış ve sapmış olacağımızdan[i] bahsediliyor.
Bir de Şeytan’ın Allah’a giden doğru yol üzerine oturup insanları o yoldan çıkarmak için türlü türlü desiselere baş vuracağından[ii] bahsediliyor. Eğer yoldan çıkmanın gene Allah’a götüren başka bir yola girmek gibi bir anlamı olsaydı o takdirde pek zarar ziyanımız olmazdı. Ha bu yol ha şeytanın iğvası sonucu tuttuğumuz yol pek fark etmezdi.
Bir de cehennemin yolundan[iii] bahsediliyor. Belli ki o yolu tutan cehenneme gider deniyor.
Ama denirse ki Cehennem de Allah’ın, o itibarla cehenneme giden de Allah’a gitmiş olur. O zaman başka. Sözü doğruya çıkarma pahasına cehenneme gitmeye Garibce’nin hiç niyeti yok. Giden gitsin, İlâ cehenneme zümerâ… Yolu açık olsun.
Dua ile!
23.12.2015
GARİBCE



[i] { وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (153)} [الأنعام: 153]
[ii] قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ (16) ثُمَّ لَآتِيَنَّهُمْ مِنْ بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَنْ شَمَائِلِهِمْ وَلَا تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ (17)
[iii] {احْشُرُوا الَّذِينَ ظَلَمُوا وَأَزْوَاجَهُمْ وَمَا كَانُوا يَعْبُدُونَ (22) مِنْ دُونِ اللَّهِ فَاهْدُوهُمْ إِلَى صِرَاطِ الْجَحِيمِ (23)} [الصافات: 22، 23]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...