10 Aralık 2015 Perşembe

Hangisi daha sevap? Hacamat olmak mı? Kan vermek mi?


Bu günlerde Kızılayımız Fakültemizde kan alma hizmeti veriyor. Buna sebep ben de öğrencilerime tavsiye de bulundum, onları teşvik edip yüreklendirmeye çalıştım. Çıkarken sınıftan bir öğrencimiz “Hocam! Hacamat olmak mı daha sevap yoksa kan vermek mi?” diye sordu.
Cevaben dedim ki: Kıyas bile kabul etmez. Kan vermek, belki bir insanın yeniden hayata dönmesini temin etmek demektir. Bir insana hayat vermek ise bütün insanlığa hayat vermek gibi sevaplı bir amel-i salihtir.
Hacamat olmaya gelince, kimileri bunu her ne kadar sünnet diye lanse etse de  bir kere Hz. Peygamber’in tıp alanında yapmış olduğu uygulama ve tavsiyeler Şah Veliyyullah ed-Dihlveî’nin de dediği gibi risaletin tebliği kabilinden değildir. Bu itibarla bunların risaletin tebliği kabilinden olan tasarruflarıyla eşdeğerde tutmak doğru olmaz.
Diğer yandan Hz. Peygamber’in tıpla ilgili tavsiyeleri üzerine kuruludur. Bu itibarla bunlar içinde modern tıp teknikleri karşısında eskimiş, devrini tamamlamış yöntemler de olabilir.
Buna rağmen haydi diyelim ki hacamat vücuda yararlıdır ve yapılmasında fayda hasıl olmaktadır. Bu haliyle o yıkanmanın ve ekzersiz yapmanın vücuda yararlı olması gibi bir özellik taşır ve faydası kişinin kendisi ile sınırlıdır. Oysa kan vermek vücuda yararlı olduğu gibi daha çok başkalarının hayatını kurtarma ve nicelerini hayata yeniden tutunma ve döndürme işlevi görür. Yani faydası sadece verenin kendisinde kalmayıp başkalarına da sirayet eder. Hal böyle iken bu ikisi nasıl kıyas edilebilir ki?
Şu da var: Vermenin en yücesi yüce değerler uğruna canı feda etmektir ki ona şehadet denmektedir ve onun dengi başka bir sevap yoktur.
Ondan sonra geleni de insanın, kendisinin artık ihtiyaç duymayacağı ya da onsuz bir şekilde idare edebileceği organlarını bağışlamasıdır. Beyin ölümü halinde organların bağışlanması ya da karaciğer, kemik iliği gibi yenilenebilir organlarından bir kısmının bağışlanması gibi.
Ondan sonra da kan gibi insan vücudunun ürettiği bir başkaları için hayat verici şeylerdir.
İhlasa göre bire yedi yüz ve daha fazla veren mal vermek ise ancak onlardan sonra gelebilir.
Şahsen ben böyle inanıyor ve öyle biliyorum. Ne dersiniz?
Bu arada kan verdiniz mi?
Dua ile!
08.12.2015

GARİBCE 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...