16 Temmuz 2013 Salı

Milli Piyango


Prof. Dr. Süleyman Ateş Hoca, Milli Piyango'nun haram olmadığını söylemiş.

Haber7: A Haber'de Özlem Denizmen'in sunduğu Para Durumu programına katılan Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, Milli Piyango oynamanın hükmü ile ilgili verdiği cevap şaşırttı.
Kur'an-ı Kerim'in kumarı yasaklama nedeninin; insanı namazdan alıkoyması ve insanları birbirine düşman etmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Ateş, "Eğer bu şartlar oluşmuş ise bu haramdır" dedi.
Milli Piyango'nun insanları meşgul etmediğini, birbirine düşman etmediğini o yüzden de haram olmadığını ifade eden Ateş "İnsanlar Milli Piyango bileti alır, ondan sonra ya unutur ya da bileti saklar. Bu insanın vaktini almaz. Sadece bilet almaktan ibarettir. Fakat öteki Loto ve Toto bunlar insanın vaktini alan şeylerdir. Bunlar haramdır. Fakat Milli Piyango haram değil ama çok güzel bir şey de değildir. Mekruhtur anca... Yani hoş bir şey değildir. Ama öteki gibi haram sayılamaz. Benim kanaatim böyledir." sözlerine yer verdi.
_oOo_
Hoca keşke meseleye daha başka pencerelerden de baksaydı.
Kumar, müşterek bahis ve benzeri şans oyunları sonucu elde edilen servet nasıl helal olabilir ki!
Kumarın bin bir türlü oynanış şekli vardır. İlk gelecek plaka çift mi olacak tek mi, kimin lokumunun üstüne sinek konacak… gibi akla hayale gelmedik şekilleri var. Kumar oynamak isteyen ve buna hasta olan kimselerin elinden şimdiye dek bilinen bütün kumar enstrümanları alınsa, onlar daha o anda yeni bir yol bulurlar. Bu bir saplantıdır. Kur’an bizi bu tür saplantılardan kurtarmaya çalışıyor.  Mesele sadece vakit öldürme, oynayanlar arasında kin ve düşmanlığa sebebiyet verme meselesi değildir.
İnsan rızkını kazanmak için meşru bir yol tutmalı ve elde edeciği rızkın helalinden tadını çıkarabilmelidir.
Hay’dan gelen Hû’ya gidermiş.
İnsanlar, normal yollardan çalışıp kazanma ve zengin olma umutlarını yitirdikleri zaman, artık her şeyi şansa bırakırlarmış. Bir toplumda kumar ve şans oyunlarının yaygın olması o ülkenin ekonomisinin sağlıklı olmadığının da bir göstergesi sayılırmuş.
Hükümetler, ihdas ettikleri sözde millî yollarla umutları sömürme yerine, yaygın istihdam oluşturmanın ve adil bir servet dağılımının yollarını bulmalı ve imkanlarını hazırlamalıdır. Arabaların arkasına yazarlar ya hani: “Nazar etme ne olur! Çalış senin de olur!”
Gerçekten çalıştığı zaman insanlar kazanabileceklerine inandırılmalı ve zengin olmak için sağlıklı yolun çalışmadan geçeceği tecrübî olarak gösterilebilmelidir.
İsrafın ve tebzirin yasak olduğu, mütref bir hayat sürmenin yerildiği ve toplumsal helaklerin sebebi olarak gösterildiği bir İslam tüketim anlayışında saman alevi gibi parlayan zenginleşmelerin çok da anlamlı olmayacağı açıktır.
Biz, herkesin ocağının yandığı, herkesin ocağında aşın piştiği ve o aşın huzur ile paylaşıldığı bir yaşam tarzını benimsiyoruz.
Emek, sermaye ve risk üstlenme gibi meşru bir sebebe dayalı olmayan kazançlara iyi gözle bakamayız.
Bu piyangonun millîsi ile elde ediliyor bile olsa.
Helalinden bol kazançlar duasıyla!
16.07.2013

GARİBCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...