8 Aralık 2013 Pazar

Aşkını saygı ile besle ilelebet!


Acep olmasa rahmet sürer mi meveddet
Aşkını saygı ile besle ilelebet

Şerh: Aşk ateş gibidir. Etrafı yangın yerine çevirir. Bunun itidal hali sevgidir. Ocakta yanan ateş kadarı size yeter.
Şu da bir gerçek ki dağ gibi büyük de olsa sevginiz erinde geçinde sönmeye yüz tutar. Eğer söndürmemek istiyorsan, onu saygı odunlarıyla sürekli beslemen gerekir.
Odun dediysek eşin kafasında kırılacak cinsten değil. Yani ona hep vereceğin ve geri dönmeyeceğini de bildiğin cinsten şeyler.
Verecekleriniz arasında bir ömür bile olacak.
Ömür boyu özgürlüğünüz de yok olacak. (Bu biraz fazla mı oldu ne?! Boynunuza geçen benzer bir halka eşinizin boynunda da olacağı için ancak hayatı birlikte kotarabileceksiniz! Biriniz bir tarafa öbürünüz öbür tarafa çekerseniz işte o zaman gerçekten ne kadar özgür olduğunuzu anlamış olacaksınız. Bu arada asılmalar sonucu her ikinizin boynuna da iyice oturmuş olan mutluluk halkaları, eğer kendinizi boğulmadan kurtarabilirseniz eğer epey bir hasar vermiş olacak ve kolay kolay geçmeyen kalıcı izler bırakacak!).
Ama siz yine de korkmayın. Huzur ve mutluluk için ödenecek bedelin öyle ucuz olacağını düşünmeyin. Özünüzü ortaya koyun.
Aşağıdaki âyette[1] (Rum 30/21) Yüce Allah varlık ve hikmetinin kanıtlarından biri olmak üzere bize kendi özlerimizden eşler yarattığını buyuruyor.  Bu hikmetli yaratmanın yani eşlerimizin olmasının amacının da sükûnet olduğunu söylüyor ki karşılığı huzur ve sükun, enginlik ve dinginlik demektir. Sonra da “aralarınızda meveddet ve rahmet kıldım” buyuruyor. Meveddet sevgi demek. Rahmet ise esirgeyicilik, şefkat ve merhamet oluyor.
Meveddet yani sevginin moda tabirle aşkın olması mutluluğun şartıdır. Ama gönülde tutuşan bu ateşin, aynen dünya ateşlerinde olduğu gibi sürekli beslenmesi gerekir. Bunu besleyecek olan da eşler arasında esirgeyicilik, bağışlayıcılık, diğerkâmlık ve şefkattir. İki kelime ile formüle edeceksek birincisi sevgi ikincisi saygıdır. Emeksiz ekmek olmadığı gibi saygısız sevgi de olmaz. Yeni neslin ağızlarından düşürmedikleri ve aşk dedikleri şey aslında çoğu kez müptezel arzu ve ihtiraslardır. Ulaşıldı mı yerini yenileri alır ve bir doyumsuzluktur alır başın gider.
Mutluluğu ancak eşinizle birlikte bulabilirsiniz. Ten tene kavuşunca, ruh da ruh ile buluşunca haz alır. İkisini birlikte buluşturmak da ancak tevfîk ile olur ve herkesin nasibi kadardır.
Allah, hepimize acısın, lütuf buyursun.
Gençlerimizin işini daha bir kolay kılsın.
Amin!
Dua ile!
08.12.2013
GARİBCE




[1] وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ [الروم : 21]

1 yorum:

  1. herdogan38@.
    Meveddet ve rahmet'e farklı ve anlamlı bir yaklaşım...Pratik reçete... Aşk dedikleri duygunun beslenme metodları açıkca ifade edilmiş... Ama tarafeynin ortak olarak hareket etmesi gereği... Biri ocağa odun atarken, diğerinin su dökmemesi...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...