3 Haziran 2013 Pazartesi

Tıvıtır olursa cıvıtır: Yalan haberler acıtır



يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ (6) [الحجرات : 6]
“Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın!” (Hucurât 49/6)
Bu ayet, bugünlerde daha bir ibretle okunmalı.
Ne oldu bir türlü anlayamadık. Devrim mi yapıldı? Özgürlükler mi kısıtlandı? Özel yaşam alanlarına müdahale mi edildi? Bu soruların cevabı açısından bugünü dünden farklı kılacak bir şey yok gibi. Bununla birlikte Türkiye genelinde yayılma istidadı gösteren şiddet olayları var. Kimin neye hizmet ettiği belli olmayan bir kaos ortamı oluşturulmak isteniyor. Bu sonucun en büyük payı ise Sosyal Medya oldu.
O kadar çok asılsız haber yayıldı ki…
Eğer sağduyu olmasa ve yılların tecrübesi bulunmasa pek çoğumuz bunlara inanabilirdik. Nitekim çokları da inanmış gibi. Bunun sonucunda insanlarımız, akıbeti vahim olabilecek bir sürece doğru itilmek isteniyor.
Yakma, yıkma işi yağmalamaya kadar varmış gözüküyor.
Kim neye hizmet ediyor. Küfürler, hakaretler gırla gidiyor. Kin ve öfke ateşi, ateşe verdikleri araba, işyeri ve makinelerin yangınından daha şiddetli gözüküyor.
Büyük kalabalıklar oluştu. Bunu görmek gerekir. Fakat bu kalabalıkların yaptıklarını makul görmek de bir o kadar zor. Belli ki bu insanlar bir şeylere inandırılmış. Bunda  en büyük  pay sosyal medyaya ait. Bunun böyle olduğu örnekleriyle ortaya konuldu.
Yalan üzerine bina yapılıyor. Bunlar yatsıya kadar ancak dayanır. Ancak günümüzde zaman çok hızlı. O yüzden yatsıya kadar da olsa o kadar çok yanlış yapılabiliyor ve o kadar büyük tahribat yapıyor ki. O yüzden telafisi asla mümkün olmayan yanlışlara zemin oluşturuyor.

Fatih Çipil isimli kullanıcının kişisel bloğunda derlediği ve TRT Haber’de de yayınlanan “Sosyal medyadaki 17 yalan haberler” başlıklı yayın bu konuya en güzel bir örnek olacak durumdadır.

İbret almak lazım.
Lütfen yukarıdaki ayeti bir daha okuyun.
Dua ile!

03.06.2013
GARİBCE


2 yorum:

  1. "Birikmiş öfkenin dışa vurumu" Mehmet hocam,
    Üç gün önce ben bunu yazdım, dün de bir öğrencim 18 madde sıralamış.
    Ağaç meselesi de düzeltilmesi lazım ve oraya 6 adet aynı ağaçtan dikilmesi ve eski duvarın örülmesi lâzım.
    Bu keyfî tasarruf ve peşinden gelen " ben ne istiyorsam o olur" açıklamaları toplumun hareketlenmesine sebebiyet vermiştir.
    Kadir TOPBAŞ 5. gün ve 7. gün 2 defa televizyonlarda özür dilemiştir ama Tayyip beyin haallaaa bir şey anladığı yoktur.
    Bir de yetmiyormuş gibi dün " Twitter en büyük baş belasıdır" demezden 8 saat önce 6 twitte atmıştır, hem de ne twitler " istediği an Kazlıçeşmeye 500 bin kişi toplayacak güçteymiş" gibi CHP'nin 20 bin kişi açıklamasına tepki göstererek.
    Bunu bir "KASIMPAŞALI" diyebilir amma bir "BAŞBAKAN" diyemez.
    Der ise ne olur, işte böyle olur.
    "Mağrur olma padişahım senden büyük allah var"
    Yüce Mevlâ hayra dönüştürsün inşallah.
    Selam ve sevgiler Mehmet bey hocam. Allaha emanet. Murat Altıparmak 03 Haziran 2013 pazartesi

    YanıtlaSil
  2. hocam şu yazı -doğru ya da yanlış Allah bilir ama- dikkatinizi çekebilir. http://mervesebnem.com/post/51997620169/basbakan-gemileri-neden-yakt

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...