22 Nisan 2012 Pazar

Müslümanın ticarî zekası!



Niceliğin niteliğe egemenliği dindarlıkta da artık görünür oldu.

Vaktiyle bir hacı efendiye borcun var mı diye sormuştum. Hoş, bana neydi ibadetinden ve borcundan şimdiki aklım olsaydı zaten sormazdım da.
Dedi: Yok hoca! Dedim: Maşallah, biz bu işin tahsilini yapıyoruz, içinde büyüdük, öğreniyoruz öğretiyoruz. Uygulamasına gelince gene de yok diyemiyoruz. Seni gerçekten tebrik etmek lâzım.
Dedi: Yok hoca öyle değil. Ben hacca gittim.
-Eee, nolmuş yani!
-Canım Mescid-i Haram’da kılınan bir namaz yüz bin namaz, Mescid-i Nebî’de kılınan bir namaz yüz namaz ya!!!
-Hâa! Anladııım.

Bizim hacı hacda Harem-i Şerif’te kılınan namazlarını yüz binle çarpmış, borçlarını düşmüş bakmış, epey de Allah’tan alacaklı hale gelmiş. Tavır aynen öyle!

Birisinin ineği hasta olmuş, demiş: Ya Rabbi ! İneğimi iyi et sana üç gün oruç tutacağım. İnek iyi olmuş ve adam da adağını yerine getirmiş ve üç gün oruç tutmuş. Olacak bu ya ineğin hastalığı nüksetmiş ve hayvan ölmüüüş. Bizim ki: -Ya Rabbi demiş, ineği gelecek kurbana sayarım, tuttuğum üç gün orucu da ramazandan düşerim.

Hesap kitap bilme diye işte buna denir. Öyle ya hesabını bilmek lâzım. Muhatabın Allah da olsa alıp verdiğini saymak lâzım. Yarın olmaz ya hadi diyelim ki oldu eksik bir kayıt çıkarsa itirazımız şimdiden belli. Boşuna mı zikirmatik kullanıyoruz.

Adam her pis işi işliyor, sonra bir kandil… Tamam hesap temiz. Öyle ya hocalar bangır bangır bağırıyor, bir kadir tuttun mu bin aydan daha hayırlı, bu seksen küsur sene eder, bir ömür boyu uğraşmaya ne hacet: Bir kadir, işi bitir.

Evet, rahmetten ümit kesilmez. İnsanlar ne kadar günahkâr da olsalar, yanında o günahlarının esamisi okunmayacak kadar genişlikte bir rahmet deryası onların yıkanması ve arınması için her an hazır. Ama bu düşmüşler için. Düşeyim nasıl olsa arınırım diyenler için değil.

Bize lâzım olan düzenli beslenmek gibi düzenli bir ibadet hayatı sürmektir. Kutlu geceler de rahmet sağanak sağanaktır, doğrudur. Fakat sağanaklar aynı zamanda da felaket demektir. Nemize lâzım, işimizi sağanaktan, boğanaktan medet ummaya bırakmaya. Biz günü birlik çisil çisil üzerimize inecek rahmete bakalım.

Bu yazı bir kutlu doğum bereketiydi!
Olmasan sen ben hederim
Selam sana ey peygamberim.

22.04.2012
Garibce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...