12 Aralık 2012 Çarşamba

Burs paralarını ne yapsam, Armine mi Aker mi alsam?


 
Bir kız öğrencisi hocasına dert yanıyor:

“Hocam!” diyor, “Bazı arkadaşlarımız yalan beyanlarla çok sayıda burs alıyorlar. Bir yere başvururken başka yerlerden de burs aldıklarını söylemiyorlar. Birkaç bursu birden alıyorlar ve ondan sonrada Aker mi alayım Armine mi diye hava atıyorlar. Oysa bazı arkadaşlarımız ihtiyaç içinde olmalarına rağmen yeterli miktarda burs bulamıyor.”

Bunları söylerken de acaba arkadaşlarımızın arkasından mı konuşuyoruz diye titriyor.

Ben de ister istemez kulak misafiri oluyorum. Hoca arkadaşımız bu gibi davranışların ahlakî olmadığını söylüyor.

Ben Garibce diyorum ki: Demek dünya değişmiyor, eski hal muhal diyorlar ya… Ama öyle anlaşılıyor ki hal eskisi üzere devam ediyor.

1980’li yıllarda kontenjan kısıtlaması yüzünden sadece yüzde dört oranında kızlarımız vardı ve sayıları sekizi geçmezdi. Hepsi de bir sınıfta toplanır, önde küçük bir öbek oluştururlar ve sessiz sedasız sınıfları kat eder uçup giderlerdi.

İşte onlardan biri bir gün bana “Hocam, ben umreye gittim!” demiş ve heyecanını benimle paylaşmak istemişti. Ben de “Maşallah demek ailenizin hali vakti yerinde, bir öğrenci olarak umreye gidebildiğinize göre!” dediğim de “Hayır hocam ben burs paralarımla gittim!” deyivermişti.

Bu söz bende şok etkisi oluşturmuştu ve sanki kafamdan bir kazan kaynar su dökülmüş gibi hissetmiştim, kendimi.

Öyle ya sekiz tane kız, el bebek gül bebek herkes onlara bakıyor, onları kolluyor. Herkes bursu onlara vermek istiyor.  “Ver Allah’ım ver Allah’ım, bu kulların yer Allah’ım” fahvasınca kim ne burs önerse demek ki hemen alıverirlermiş. İhtiyaçları fazlasıyla karşılandığı gibi umreye gidecek kadar harçlıkları da artarmış. (İnşallah hepsi öyle değildi.)

“Umre dediğin ne ki?” demeyin. O zamanlar umre, herkesin kolay kolay gidemediği oldukça seçkin kulların nasiplenebildiği bir heyecandı. Şimdi hem hayat düzeyimiz oldukça yükseldi hem de nispeten ucuzladı. Yine de nereden baksanız bir umre bugün bile iki-üç bin lira ile ancak elde edilebilecek bir nasip.

Öğrenci dediğin günlük harçlığı varsa o gün için bin şükür demeli.

On liralık yirmi liralık ders kitaplarını almada zorlanan ve sırf o yüzden sadece hocanın sorumlu tuttuğu yerleri fotokopi ile elde eden öğrencilerin sayısı hiç de az değil.

Öğrencilere burs tahsis edenler, onların mübrem ihtiyaçları giderilsin de maddî imkansızlıklar yüzünden okuyamama gibi durumlara düşmesinler diye tahsis ederler. O yüzden de başka bir yerden burs alanlara verilmemesi şartını koşarlar.

Bazen de üst düzey yetenekli öğrencileri özel olarak destekleme amaçlı burslar olur. Öğrencinin ihtiyaç içinde olup olmadığına bakılmaksızın gösterdiği üstün başarı sebebiyle ödüllendirilmesi ve bu yolla başkalarının da teşvik edilmesi amaçlanır. Böyle birinin kendisine verilen ödül anlamına gelen bir bursu almasında elbette bir sakınca olmaz.

Ama ihtiyaç içindeki öğrencilerin gereksinimlerini karşılamak ve onların okuyabilmelerini sağlamak amacıyla tahsis edilen bursların helal olması ancak sahici bir ihtiyacın bulunması halinde mümkün olur. Gerçek ihtiyaç sahibi dururken, ihtiyaçlarını normal ölçülerde karşılama imkanına sahip kimselerin o bursları yalan beyanlarla almaları ahlakî olmanın ötesinde -Garibce nazarında- helâl de olmaz. Çünkü hak etmediği bir şeye, haram olan yollarla (yalan beyanda bulunmak helal olabilir mi) ulaşmaya çalışmaktadır. Üstelik de alacağı o burs yüzünden gerçek ihtiyaç sahibi başka bir öğrenci mahrum kalacak, belki de ona sebep tahsilini bile sürdüremeyip okulunu bırakmak zorunda kalacaktır.

Sevgili öğrenciler! Kanaat en büyük zenginliktir. Yoksunluğunu hissettiğiniz ve elde etmek istediğiniz şeyin gerçekten bir ihtiyaç mı yoksa bir ihtiras mı olduğunu iyi tespit ediniz ve ona göre davranınız.

Üç dört sene önce sınıfta bir şeyler anlatırken “Mesela bir öğrencinin bir haftalık harçlığı ortalama ne kadardır?” diye sormuştum da bir kızımız “Beş lira!” demişti. Ben şaka yaptığını zannetmiştim ve teyiden sorduğumda yine “Evet!” demişti. Hani yurtta kalıyor, öğle yemeğini okulda yiyor, sabah ve akşam yemekleri zaten yurtta çıkıyor ve onları yiyorsa haftalık harçlık olarak beş- on lira gibi çok cüzî bir para demek ki bazı öğrencilerimiz için yetebiliyor. Alacağınız tek bir burs da bu türden ihtiyaçlarınıza yetebilir.

Yok, öyle değil de ellerinizde bin-iki bin liralık –babalarınızın bile hala alamadığı- pahalı oyuncaklar, başınızda ve üzerinizde marka kıyafetler ve benim bilemediğim türden harcama kalemleri söz konusu ise yani ihtiraslar ihtiyaçların yerine geçmişse o zaman haklısınız on burs bile yetmez.

Benim dünyada en çok hayran olduğum Ebu Bekirlerimiz ve Ömerlerimiz yanında bir önemli isim de bizim kendi medeniyet havzamızda yetişmeyen ama insanlık için varlığını bir kazanım olarak gördüğüm Gandi’dir.

Sütünü sağdığı bir keçisi, kılından da ayıp yerlerini örtmek için ördüğü bir abası vardı. Koskoca İngiliz imparatorluğunu bu haliyle dize getirmişti. Halkından biriydi ve yürüyünce bütün halkı yürüyordu.

Bir anı anlatırlar:  İngiliz kraliçesi kendisini kabul etmiş, huzuruna çıkmış. Demişler:

“-Üstad, bu (yarı çıplak) halinle mi huzura çıktın?” Cevap çok manidar:

“Kraliçenin üzerinde her ikimize de yeteceğinden daha fazla giysi vardı!”
Aradan yıllar geçiyor. Kraliçeyi hatırlayan var mı? Ama herkes Gandi'den söz ediyor. Onun müstağni tavrı insanlık için bir ufuk oluyor.

Sevgili öğrenciler! Can kuzular!

Bir ilim yolcusu eksikliğini, tahsiline çıktığı şeyler açısından belirlemeli. “Benim cebim eksik, avuçiçim yok, hala dizim üstüne koyacak bir şey bulamadım…” şeklinde çağdaş oyuncakların yokluğu onu meşgul etmemeli, aksine benim şu ilmim eksik, bu ilmim eksik, ilm-i belağat’ı hiç okumadım, ilm-i siyasetten hiç behrem yok… bak herkes YAP-ÇAP  yapıyor, ben ise CHAT yapıyorum, böyle giderse tahsilimde şunlar şunlar eksik olacak… kabilinden endişeleri olmalı.

Yapma etme… desem de gene yüreğim elvermedi. Avazımı yazıya döküp sizin irfan gözlerinize sunmak istedim. Bunu hocalığın bir gereği olarak düşündüm.

Sen de bağışla, hoşgör!

Kalın sevgiyle!

12.12.2012

GARİBCE

15 yorum:

  1. Hocam o söz ettiğiniz bin iki bin liralar gerçektende var. Burs veren kurumların bunu tespit etmesi imkansız. Bu böyle devam eder gider. Ayriyeten yüksek yapan öğrencilerden 5 bin liralara kadar burs alanlar var. Artık o burs olmaktan çıkmış kanaatimizce. Asgari ücrete talim eden evli çocuklu insanlar var bu memlekette. Bu öğrencilerde kim oluyorda bu kadar burs alabiliyorlar inanmak güç.

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısınız.Ne denebilir ki

    YanıtlaSil
  3. Hocam sempozyumda da umre olayına değindinizi duydum o olaydan bahsederken aykkabısı yırtık olan arkadaşa da değinmişsiniz burada da değinseydiniz çok çok iyi olurdu diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  4. bizim sınıfta da var o kişilerden hocam sorsanız yetmiyor param yok

    YanıtlaSil
  5. "Iki tür insan daima açtır. Biri bilimi arayan diğeri de parayı"
    biz bilimi/ ilimi arıyanlardan oluruz inşallah..

    YanıtlaSil
  6. bunda vakiflarin ve bu işle iglenenlerin de bir nemze sucu vardir. bunun halli için vakiflarin tek elden degil de vakiflarin bagli oldugu bir kurum tarafindan ögrencileirin ihtiyaclarina göre bütün vakiflarin bagli oldugu bu kurum taarafindan verilmelidir. ama gel gör ki herkez kendi yandaşini destekledigi için bunu hiçbir vakif kabul etmez. kurani kerimde yüce allah: لِلْفُقَرَاء الَّذِينَ أُحصِرُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ ضَرْبًا فِي الأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَاء مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُم بِسِيمَاهُمْ لاَ يَسْأَلُونَ النَّاسَ إِلْحَافًا وَمَا تُنفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ bakara 273 ''(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.'' ihtiyac sayiplerinin özelliklerini söylemiş ve onlari tarif etmiştir. hak olan hak sahibine hakkini vermektir bu kadar imkanlar ve hayirlar boşa ve yanliş ellerde zayi edilmemelidir gün gelir bunnda hesabi sorulur. degerli paylaşimlariniz için sagolun hocam.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Hocam,
    "Burs paralarını ne yapsam, Armine mi Aker mi alsam?" diye bir yazınızı okudum. Getirdiğiniz soruna ve hasasiyete katılmakla birlikte
    "Öyle ya sekiz tane kız, el bebek gül bebek herkes onlara bakıyor, onları kolluyor. Herkes bursu onlara vermek istiyor. “Ver Allah’ım ver Allah’ım, bu kulların yer Allah’ım” fahvasınca kim ne burs önerse demek ki hemen alıverirlermiş. İhtiyaçları fazlasıyla karşılandığı gibi umreye gidecek kadar harçlıkları da artarmış. (İnşallah hepsi öyle değildi.)" şeklinde ki ifadeleriniz o dönemde mezun olan biri olarak açıkçası beni rencide etti. Hepimizi zan altında bırakıyorsunuz. Zira ifadleriniz çoğul kullanmışsınız. İnşalllah hepsi öyle değildi demenizde bir bakıma bu olumsuz zannı besliyor. Hani beraati zimmet asıldı. Ben de size o dönemde burs verme şartı arasına "kız öğrenci" şartını koyduklaı için kendisine verilen bursu fakir erkek arkadaşarının hesabına yatıranlar olduğunu söyleyeyim de biraz olayın farklı cihetlerini de görün.
    Açıkçası sadece olumsuz örneklerin verilmesi beni rahatsız etti. Bizim arkadaşlarımız arasında ben şahsen bu konuda hayranlık duyulacak pek çok davranışın olduğunu biliyorum. O sebeple genellemelerin yapılmamasının daha uygun olacağını belirtmek isterim.
    Selam ve saygıyla...
    Hülya ALPER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garibce sözü eğri büğrü söyleme Seni sigaya çekecek Molla Kasım gelir

      Hülya hocamızın eleştirisi üsluba riayet konusunda daha hassas olmamız gerektiğini bildirmiştir. Tabii vurgu ister istemez abartıyı gerektirebiliyor. Çoğunluğun öyle olmadığı sevindirici. Ama bu durum maalesef yazının özünü oluşturan durumu görmezlikten gelmemizi gerektirmiyor. Zaten bu yazının başlığı bir öğrencinin serzenişinden alınmaydı.
      Bu vesile ile hocamıza ve cümlenize selam olsun!

      Sil
    2. Bence bir genelleme havası yok yazıda.
      Hocam elinize sağlık. vesselam...

      Sil
  8. Ariza her yerde ariza...

    YanıtlaSil
  9. Kör olsun aç gözler, aç gözlüler..

    YanıtlaSil
  10. Hocam, bu yazınızı bugün (27.11.2014'te) okudum ve öğrencilik yıllarımı hatırladım. Elinize sağlık. Umarım öğrencilerimiz bu yazı üzerinde tefekkür ederler.

    YanıtlaSil
  11. Bedriye Özçelik Yılmaz. ... Öğrenciliğimde otobüs bileti alamadığım için Gazi Eğitim'le Yenimahalle 5. durak arasını yaya aştığım olmuştu, okulda öğlen simit çay, akşam yoğurt ekmek öğünler... Iyi bir hatırlatma olmuş Mehmet Erdoğan hocam, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Muammer Arangül: Hocam aklınıza, vicdanınıza ve kaleminize sağlık. Bir de bazı öğrenci ve hocaların zaman zaman kullandığı "çakma" raporları Garibce tarzınızla ele alsanız memnun oluruz.

    YanıtlaSil
  13. Hocam Allah razı olsun bu serzeniş benim de serzenişimdir. Ailesinden maddi destek isteyemeyen biri olarak bir çok yere başvurmama rağmen burs alamadım. Özellikle nüfusa kayıtlı olduğum ilin derneğine başvurumun sonucunun olumsuz olması üzerine derneği aramış ancak benim çok ihtiyacım vardı diyebilmiş telefonu ağlayarak kapatmıştım. Bir çift ayakkabımı yaz kış giyen bir yazlık bir de kışlık dış kıyafeti olan biri olarak ve en önemlisi bu sıkıntımı imtihan görüp sabrıma sabır kattığından nimet biliyorum fakat hakkımı da helal etmiyorum ne fazladan burs alanlara ne de sadece başarıyı baz alıp ihtiyaç sahibini gözetmeyen vakıf ve derneklere... Vesselam.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...