15 Kasım 2012 Perşembe

Adalet Üzerine II


 

Adaletin Simgesi

Adalet denilince denklikten hareketle akla gelen ilk şey bunu sağlamanın aracı olan terazi oluyor.

Mitolojide adalet tanrıçası Themis bir elinde terazi, diğerinde kılıç tutan gözü kapalı, ayakları altına bir yılanı almış genç bir kız olarak temsil ediliyor. Bizim adalet bakanlığımızın ve Yargıtay’ın simgesinde de bir kitap üzerinde duran bir terazi bulunuyor ve terazinin mihverini bir kılıç oluşturuyor.

Bunlar kabaca şunları temsil ediyor: Adalet hiçbir ayrım yapmadan herkesin hakkının kitaba (hukuka) uygun bir biçimde terazi ile tartılarak verilmesi demektir. Buna yanaşmayanın hakkı ise kılıçtır.

Bu semboller, evrensel bir adalet anlayışını yansıtmayı amaçlıyor ve genel kabul de görüyor.

Kur’an’da adalet şöyle bir sembolizmle anlatılır:

لَقَدْ اَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَاَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمٖيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَاَنْزَلْنَا الْحَدٖيدَ فٖيهِ بَاْسٌ شَدٖيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللّٰهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ اِنَّ اللّٰهَ قَوِىٌّ عَزٖيزٌ

 
Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (teraziyi) indirdik ki, insanlar adaleti (kıst) yerine getirsinler. Kendisinde müthiş bir güç ve insanlar için birçok faydalar bulunan demiri yarattık. Allah da kendisine ve Resûllerine gayba inanarak yardım edecekleri bilsin. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.” (el-Hadîd 57/25)

 
Bu ayette sözü edilen kitap değer ölçülerini ve hukuku, mizan adalet terazisini, kıst ise istihkak listesini temsil eder. Demir de kılıca tekabül eder. Yani adaletin gerçekleşebilmesi için hakların ve vazifelerin, liyakat ve vilayetin, yetki ve sorumluğun, suç ve cezanın, emek ve ücretin, verilen zarar ve karşılığı tazminat bedelinin dengelenmek üzere tartılacağı teraziyi, tartma sırasında neye göre tartacağımızı belirleyen kitabı yani değerler dizisini ve hukuku, kıst ise kime ne kadar vereceğimizi belirleyen istihkak listesini ifade edecek bütün bu işlemler ve süreçler kılıçla desteklenecek, yani mahkemeye gelmeyenler zorla getirilecek, mahkeme kararına uymayanlar zorla karara boyun eğdirilecek ve böylece niza hall ü fasl edilecek, adalet kılıcı anlaşmazlığı kökünden kesip atmış olacaktır.
 
Dua ile!
16.11.2012
GARİBCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...