24 Ekim 2012 Çarşamba

Bugün kurban bayramı: Mübarek olsun!



Bir bayrama daha eriştik. Rabbimize hamd olsun. Bu bayramı bizim için bayram kılan sevgili peygamberimize salat ve selam olsun!
Bugün ne yapıyoruz:
Berâ b.Âzib anlatıyor: Hz. Peygamber Kurban bayramı günü bize namazdan sonra hutbe irad etti ve “Kim namazımızı kılar, kurbanımızı da keserse yapılması gerekeni isabetle yapmış olur. Kim kurbanını namazdan önce kesmişse, o namaz öncesi (etlik) kesmiş olur, onunki kurban olmaz…”  buyurdu[1].
Yine başka bir rivayette de Hz. Peygamber bayram hutbesinde şöyle buyurmuştu: “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namazımızı kılmak sonra da gidip kurbanlarımızı kesmektir. Her kim bunu böyle yaparsa sünnete isabet etmiş olur.”[2]
Demek ki ilk işimiz bayram namazımızı kılmaktır.
Kurban bayramı namazının çeşitli tarifleri vardır elbet. Ama Garibce’nin tarifi halk irfanının tarifidir: İki salla bir bağla, üç salla bir yolla! Birinci rekatta Sübhaneke’den sonra ziyade üç tekbir; eller ilk ikisinde yana salınacak üçüncüsünde bağlanacak,  ikinci rekatın en sonunda da rükua gitmeden önce ziyade dört tekbir alınacak; ilk üçünde eller yana salınacak dördüncüsünde ise rükua yollanacak.
Kim ne derse desin ve ne kadar çarıklı bulunursa bulunsun, bendeniz bundan daha iyi tarif görmedim. Hikmetin ta kendisi. Hem cami hem mani. Akılda tutmaya bire bir. Maksat da o değil mi? Bilimsellik derdi yüzünden çoğu yazıp çizdiklerimizi kimse anlamıyor, biz bile birbirimizin ne dediğini anlamak için bazen bir metni birkaç defa okumak zorunda kalıyoruz.
İkinci işimiz kurban kesmek. Muhtemelen yarın ben saat on sularında elimde bir poşet etle eve dönmüş olacağım. Ne oldu? Kurbanı kestik, yüzdük, pay ettik ve evimize getirdik. Ailenin bu etkinlikte hiç katkısı, görgüsü olmayacak, haberleri bile bulunmayacak. Benim ise uzaktan seyretme imkânım. Çoğu artık kurumlara bağışladığı için onlar kesildiğini de görmez oldular.
Anlaşılan o ki bu iş kurumlaştıkça, kurbanımız ibadet havasından uzaklaşmaya başladı. Eve et getirme bayramı gibi oldu.
Bazı kuruluşlar, pay sahiplerine ilk gün et verebilmek için, arife günü kestirilmiş olan etlerden veriyorlar, kesimi yapan firma ile daha sonra da kurban etleriyle mahsuplaşıyorlarmış. Yani eğer kurbanın etinde kurban oluşuna sebep özel bir bereket varsa, artık ondanda mahrum kalınıyormuş.
Modernlik dünyamıza ne kadar sokulduysa, değerlerimizden bizi o kadar uzaklaştırdı ve onlara yabancılaştırdı.
Yakında kesimsiz kurban bağışı da yaygınlaşırsa bu gidişata bakarak şaşmamak lazımdır.
Ali Murat Daryal Hoca kurban kesmenin psikolojik ve teolojik temellerine dair kocaman bir kitap yazdı. Bu gidişle galiba anlattıkları boşa gidecek.
Her ne ise.
Yine de bayramımız bayram olsun; huzurun, sevincin, paylaşmanın, fakir ve fukaraya yardımın adresi olsun.
Sıla-yı rahim türünden ziyaretlerimiz daha bir çoğalsın. Küskünleriniz barışsın, gidilmeyenlere gidilsin, unutulanlar hatırlansın, büyüklere saygı, küçüklere sevgi gösterilsin. Sonsuz rahmet üzerimize çisil çisil yağsın. Yüzümüz gülsün. Bayram, herkes için bayram olsun.
Hayırlı bayramlarımız olsun!
Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden!

25.10.2012
GARİBCE



[1] صحيح البخاري ـ حسب ترقيم فتح الباري - (2 / 21)  عَنِ الْبَرَاءِ بْنِ عَازِبٍ ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا ، قَالَ : خَطَبَنَا النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يَوْمَ الأَضْحَى بَعْدَ الصَّلاَةِ فَقَالَ مَنْ صَلَّى صَلاَتَنَا وَنَسَكَ نُسُكَنَا فَقَدْ أَصَابَ النُّسُكَ ، وَمَنْ نَسَكَ قَبْلَ الصَّلاَةِ ، فَإِنَّهُ قَبْلَ الصَّلاَةِ ، وَلاَ نُسُكَ لَهُ
[2] صحيح البخاري ـ حسب ترقيم فتح الباري - (2 / 20) 951- عَنِ الْبَرَاءِ قَالَ : سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم يَخْطُبُ فَقَالَ إِنَّ أَوَّلَ مَا نَبْدَأُ مِنْ يَوْمِنَا هَذَا أَنْ نُصَلِّيَ ثُمَّ نَرْجِعَ فَنَنْحَرَ فَمَنْ فَعَلَ فَقَدْ أَصَابَ سُنَّتَنَا

2 yorum:

  1. selamün aleyküm hocam. bayram bayram sizi yormak istemezdim ama önemli bir mesele de görüşlerinizi almam gerek.benim kardeşim üniversiteye gittiğinden beri bizi kafir olarak vasıflandırıyor ve oy kullanan herkesin Allahı rububiyette inkar etttiğini yasama kanun koyma yetkisini meclise vererek şirk koştuğunu söylüyor.ona demokrasiyi savunacak değilim ama mevcut şartlarda en iyi islami yönetim nasıl olabilir?

    YanıtlaSil
  2. Sizin de bayraminiz mubarek olsun babacigimm. Ellerinizden opuyoruz. Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...