19 Temmuz 2012 Perşembe

İlk Teravihimiz


Bugün 19.07. 2012 Perşembeyi Cumaya bağlayan akşamı ilk teravihi kılıyoruz.
صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وَأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِهِ فَإِنْ غُبِّيَ عَلَيْكُمْ فَأَكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلاَثِينَ    
“Hilali görünce orucu tutunuz, hilali görünce bayram ediniz” şeklinde bir hadisimiz var.
İslam geleneğinde aylar 29 ya da otuz gündür. Ayın başlangıcı güneşin batışının hemen akabinde batı ufkunda yeni hilalin görülmesiyle başlar.
Rü’yet yani çıplak gözle hilali görmek esastır, havanın bulutlu olması halinde ise mevcut ay otuza tamamlanır ve ondan sonra yeni ay başlar.
Rü’yetin esas olduğu dönemde, hesap gibi başka bir alternatif de yoktur.
Günümüzde ise asıl olan hesap olmaktadır. Çünkü hesap hem kolaylık ilkesine daha uygun hem de kesinlik bakımından bir iki kişinin rüyetinden daha güçlüdür.
Her ne ise, demek ki ay ilk kez hilalin görülmesi ya da hesap esasına göre görülebilir bir konumda olması ile başlıyor. Ayın ilk orucu ise o günün fecri ile başlıyor. Başka bir ifade ile hicrî takvim esasında günün akşamı gündüzünden önce geliyor. Daha açık bir ifade ile gün akşam güneşin batışı ile başlıyor ve ertesi gündüzün sona ermesiyle bitiyor. Eski saatlerin güneşin batışıyla birlikte saat 12’ye ayarlanması bu esasa dayanıyor.
Bu şerî gündür. Örfî gün ise fecr ile başlar.
Ramazan gecelerinin ihyâsı bir sünnet olduğu için de biz Müslümanlar Ramazan’ı teravihle karşılıyor ve ondan sonra o günün sabahı (tan yerinin ağarması) itibariyle de oruca başlıyoruz.
Ramazan ayının bitiminde ise oruçla bitirdiğimiz son günün akşamında teravih kılmıyoruz. Çünkü güneşin batışıyla birlikte artık Ramazan çıkmış ve Şevval ayı girmiştir. Yani o gün bayram akşamı oluyor.
Teravih ile ilgili ayrı bir yazı yazılmalı diye düşünüyorum.
Hayırlı ramazanlar!
Oruçlarımız, namazlarımız makbul olsun!
Dualarımız göğe ağsın; meleklerin âminlerine karışsın.
Dua ile!

 19.07.2012
GARİBCE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...