13 Temmuz 2012 Cuma

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?



Orucun kendisi gelmeden esintisi geldi ve ilgili ilgisiz sorular medyada yer almaya başladı. Her zaman sorula gelen, kitapta yeri olduğu için de hep sorulacak olan sorulardan biri de “Sakız çiğnemek orucu bozar mı?” sorusu:

Bu soruya Diyanet şöyle cevap veriyor:

“Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak "kenger sakızı" gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz.

Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.”

İnsanlar bu tür sorulardan hoşlanıyorlar ve olur olmaz demeden soruyorlar. Vaktiyle bir Ramazan İftar çadırında bir programımız vardı. Konuşmacı olarak ben ve eski İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı hoca da vardı. Soru faslında bu soruyu sordular. Hoca da fıkıhçı olduğumuzu beyanla cevabını bize havale etti.

Büyük bir kalabalık ve netameli bir soru. Yanlış anlamaya müsait. O yüzden caizdir ya da değildir şeklinde düz cevap vermektense hikmetli bir cevap vermek gerekti. Onlara Nasrettin Hoca üzerinden bir cevap verdim:

Hoca’ya sormuşlar:

“-Hocam tuvalette sakız çiğnemek caiz midir?” Hoca cevaben şöyle demiş:

“-Caizdir caiz olmasına da seni o halde görenler senin sakız çiğnediğini nereden bilsinler!”

Öyle ya insanların dışkıladığı mekânı terk edinceye kadar dışkısı ile bir arada kalmaya mahkûm oldukları bir devirde, o haldeki bir insanın ağzının oynadığını görenler, onun sakız çiğnediğini ne bilsinler. Kim bilir adam hakkında neler düşünürler!

Ben o mecliste hocanın cevabını yorumsuz naklettim ve sözü kestim. Bir kahkaha koptu ve hava yumuşadı. Söz yerini bulmuştu ve ben de bu nükte ile en güzel cevabı vermiş oldum.

Hoca’ya rahmet olsun. Onu unutulmaz kılan işte bu bilgeliği idi.

Orucumuz şimdiden cümlemize kolay gelsin!

Töhmet mahal ve hallerinden kaçınmakta yarar var. Sonra hakkımızda kim bilir kimler neler söylerler.

Yine de siz hele böyle sıcak ve uzun günlerde tutulan oruçlar ile ilgili kolaylaştırıcı yolları kendinize usul edinin. Adamın ağzında çiğnediği şeyin sakız olabileceğini sakın unutmayın!

Hayırlarla kalın!

13.07.2012

GARİBCE


1 yorum:

  1. herdogan38@.
    Hoca'ca bir cavap...Hem de kitap dolusu... Bu cevabı kullanmakta bir o kadar hoca'ca olmuş.. dil ve yürek işi..sağ ol Garibce..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...