29 Temmuz 2012 Pazar

Üsküdar Güzeltepe Birlik Camii


Garibce Mimar Sinan Camii’nin ardından değerli hocalarımızla birlikte yeni açılan Birlik camiini de ziyaret etti. Haber 7’nin ilgili haberi özetle şöyle:
“Hayırseverlerce yapımına 1991'de başlanan ancak yapılan bağışların yetersizliği nedeniyle inşa edilemeyen Güzeltepe Birlik Camii, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın talimatıyla 8 aylık çalışmanın ardından tamamlandı.
Anadolu yakasının en büyük camilerinden biri olan Güzeltepe Birlik Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran tarafından ibadete açıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''Bu sene ramazanda en çok selamı ön plana çıkaracağız. Birbirinize selam vereceksiniz. Resul-i Ekrem ne buyuruyor, 'İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız'. Selamı aranızda yayınız'' dedi.
Camileri yapıp inşa etmenin ayrı bir şey, imar etmenin ayrı bir şey olduğunu belirten Görmez, ''Biz şimdi yapıp inşa ettik. En küçük taşına, tuğlasından, halısına, kubbesine kadar her kim katkıda bulunduysa Allah ondan razı olsun. Fakat mühim olan camiyi inşa ettikten sonra onu imar etmektir'' dedi.
Caminin, içinde namaz kılınarak, Kur'an okuyarak, İslam'ı öğrenerek imar edileceğini kaydeden Görmez, ''Camiyi imar etmek, camide ibadet etmektir. Camide Allah'ın dinini öğrenmektir. Allah'ın kitabını okumaktır. Cami sadece bizim ibadet mekânımız değildir. Caminin o kadar çok fonksiyonu var ki. Cami, aynı zamanda birlik mekânıdır. Biz kalplerimizi birleştiriyoruz burada'' diye konuştu.
10 bin metrekare inşaat alanı içerisinde bulunan, sağlık ocağı, Kur'an kursu ve yurt binaları ile 1600 metrekare alan üzerine kurulu camiden oluşan sosyal alan, yaklaşık 3.5 milyon TL'ye mal oldu.
Haber bitti.
Evet, yıllar süren ve bir sonuç alınamayan bir proje âl-i himmet ve kudret sahibi birinin el atmasıyla birden hayat buluyor. Sevgili başkanı tebrik ediyoruz.
Boğaz manzaralı, seyirlikli bir camimiz oldu. Gerçekten büyük ve oldukça da süslü bir cami olmuş. Henüz işleri tamamlanmamış, bir taraftan eksik kalan tarafları tamamlanmaya çalışılıyor.
Mimar Sinan’ın mihrabının aksine buranın büyük ve gösterişli bir mihrabı var. Minber, kürsü yerinde.
Bence klasik minber şekli artık değiştirilmeli. Çünkü sesin herkese duyurulması amacıyla ortaya doğru uzanan devasa minberler cami iç mekânını bölüyor.
Arap ülkelerinde ve bizim Türkiye’de de bir çok camide minber ve kürsü mihrabın iki tarafında yer alacak şekilde yapılabiliyor ve dışa taşmadığı için hiç yer tutmuyor, caminin orta mekânı da bölünmüyor.
Başkan’ın da işaret ettiği gibi asıl imar, camilerimizin işlevselliği ile ilgili. Umarım bu gibi büyük camilerimizin imam ve hatipleri ve müezzinleri üzerlerindeki temsil yükünün ağırlığının farkında olarak hizmet verirler.
Bu yazının asıl maksadı sizlerle birkaç fotoğrafı paylaşmaktı. Söylenecek sözü zaten Başkan söylemiş.
Hayırlı hizmetler olsun!
Mabetlerimiz bayındır olsun.

Ha birde bu camide ayakta durmakta güçlük çeken yaşlılar için de hizmet unutulmamış ve sağ orta bir yerde birkaç sıra konulmuş. Estetik olarak da güzel gözüküyordu.  Sonradan Ülker Camiinde de arka duvara bitişik bir sıranın konulmuş olduğunu gördüm. Tarzları aynı idi. Galiba ortak bir şekil de oluşmaya başlamış gözüküyor.

Galiba yaş ortalamasının artmasıyla bu gibi sıraların çoğalması kaçınılmaz olacak gibi. Diğer cemaatin de onların sıralarda oturarak namaz kılmalarına alışmaları gerekiyor.
Reformistler vaktiyle buna niyetlenmişlerdi. Ama onlar bunu bir ihtiyaçtan değil, kiliselere özentilerinden ve caminin tümü için yapacaklardı. Fakat bu kez olan, bir ihtiyaca mebni ve o yüzden de yerleşeceğe benziyor.
Vaktiyle fakülte camiinde vaaz ediyordum. Ezan yakındı. Cematten biri koluna girdiği yaşlı bir adam için kapının oradan yüksek sesle kürsüdeki benden sandalye istemişti. Ben ise içimden “Henüz böyle bir hizmeti başlatmadık!” demiş ve adamın tavrını kendimce yadırgamıştım.
Eminim ki o da benim ilgisizliğimi yadırgamıştır. Öyle ya koskoca fakülte camii yaşlı birinin altına bir sandalye bile veremiyordu. Önceden onlar için bir tedariki de zaten hiç yoktu.
Bu vesile ile yaşlılarımıza saygılarımızı sunuyorum.Dua ile!

29.07.2012
GARİBCE














 






Bu kapı üzerindeki yazı istifi güzel, ama işlenişi çok bozuk.
Garibce anlamadı demesinler, hani.


1 yorum:

  1. içimizdeki birlik,kardeşlik,muhabbet olursa çok camiiler bayındır olur.sayın hocam güzel bir yorum olmuş ben sevdim.selam ve muhabbetle

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...