Fitre, tuttuğumuz orucun ardınan yaşayacağımız bayram sevincine yoksulları da ortak etmek için onlara vereceğimiz bir sadakadır. Bu sadaka, başımızın gözümüzün sadakasıdır.
Üzerimizdeki bunca nimetlerin sahibi olan Allah’a karşı şükretmiş olmak için, o kutlu bayram gününde, günlük nafakasını temin için ne yapacağını bilemeyen çaresiz insanların derdine çare olmak, hiç olmazsa bir gün olsun onların da bizim gibi bir günü geçim derdinden uzak olarak geçirebilmesini sağlamak amacıyla verilir.
Bu itibarla verilecek fıtır sadakasında ölçü fakir değil, kendi durumumuzdur, Yüce Allah, bakmakla yükümlü olduğumuz her kimse için “ailemize yedirdiğimizin ortalamasını” esas alarak belirleyeceğimiz bir miktarı vermemezi istemektedir. Orta halliyse orta hallice, zenginse kendi tükettiğince.
Bunu vermek vaciptir, tuttuğumuz orucun göğe ağması, içimizdeki zayıfların, yoksulların gönlünü alıp, hayır dualarına ermemize bağlıdır.
İki hadis:
سنن أبى داود - (ج 4 / ص 413) عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ زَكَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنْ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاكِينِ مَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلَاةِ فَهِيَ زَكَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَمَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلَاةِ فَهِيَ صَدَقَةٌ مِنْ الصَّدَقَاتِ
İbn Abbâs şöyle demiştir: “Hz. Peygamber (s.a.s.) fıtır sadakasını oruçlunun boş lakırdı ve günah sözleri için bir arınma (tuhre), yoksullar için de bir doyumluk olmak üzere farz kıldı. Onu kim (bayram) namazından önce ödemiş olursa o kabul edilmiş bir zekat olur. Kim de namazdan sonra verirse o sadakalardan bir sadaka olur”
كنز العمال في سنن الأقوال والأفعال - (ج 8 / ص 466) شهر رمضان معلق بين السماء والأرض لا يرفع إلى الله تعالى إلا بزكاة الفطر .
“Ramazan ayı (orucu), gök ile yer arasında asılı olur. O ancak fıtır sadakası sayesinde Allah’ın katına yükseltilir.”
Amellerimiz makbul, dualarımız kabul olsun!
04.08.2012
Güncelleme: 18.06.2017
GARİBCEGüncelleme: 18.06.2017
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder