3 Eylül 2012 Pazartesi

İhsan ve itkan: Güzel ve sağlam


 

İhsân, bir şeyi güzel yapmak, “itkân” da sağlam yapmak demektir. Kur’an, “Allah “Muhsin” olanları sever.” buyurur. “Muhsin”, ihsana kesmiş insan demektir de aynı zamanda. Yani o kadar güzel şeyler yapmış ki sonunda tümüyle güzelliğe kesmiş insan. Özü güzel, sözü güzel, niyeti güzel, yaşantısı güzel, geçimi güzel… Eh, Allah böyle kullarını sevmez mi?

İtkân da her ne ise yaptığı iş onu sağlam yapmak demektir. Çöpçü ise, en güzel temizleme, kasap ise en güzel kesme, cellat ise en güzel infaz… Namaz kılıyorsa en güzel namaz… Öğretmen ise en güzel öğretmenlik. Doktor ise en güzel doktorluk…

شعب الإيمان - (7 / 234) عَنْ عَائِشَةَ، أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: " إِنَّ اللهَ جَلَّ وَعَزَّ يُحِبُّ إِذَا عَمِلَ أَحَدُكُمْ عَمَلًا أَنْ يُتْقِنَهُ "

İyi hatırlıyorum Aralık müftüsü iken orada camcı falan yoktu. O yüzden Iğdır’da birkaç levha çerçeveletmek istemiştim. Almak için vardığımda levhaların arkasına karton yerine bayağı gazete kâğıdı koymuş olduğunu gördüm. Olur olmaz derken “Adama bak!” demiştim. Adam, az daha beni dövecekti. “Adam”, onun dilinde ne demekse. Neyse ki baktık pabuç pahalı; Aralık müftüsünü Iğdır’da kim takar, kaldı ki Aralık’ta bile müftünün ne demek olduğunu bilen yoktu. Şöyle böyle indirdik de sopa yemeden canımızı zor kurtardık.

Adam hem paramı aldı, hem de havamı.

Senin nene gerek adamın adamlığını hatırlatmak.

Adam belki gazete kâğıdı koyarak belki ihsan’da bile bulunmuştur. Onu bile koymayabilirdi.

Böyle düşün ve rahatla!

İnnallahe yuhibbü’l-muhsinîn!

Bizi de sevgini hak edecek işlere muvaffak kıl ve sev Ya Rabbi!

Dua ile!

03.09.2012

GARİBCE

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...