6 Eylül 2012 Perşembe

Utanmak bazar dostluğu bozar!


 
 

Bu da kayınvalidemden öğrendiğim sözlerden. Ondan ilk kez nişanlı olduğumuz zamanlarda duymuştum. Sonra da yeri geldikçe bu tabiri sık sık kullanmakta olduğunu gördüm.

Sözgelimi bir kıza dünür oldunuz onlar da hayırlı olsun dediler. Yapacağınız iş, “Utanmak bazar dostluğu bozar” diye söze başlayarak bu yeni çok sayın dünürünüz ile karşılıklı olarak ne alıp vereceğinizi, nelerin yapılacağını, tarafların birbirlerinden beklentilerinin neler olacağını oturup konuşmak olmalıdır. Eğer utanır, “aman şimdi bunun sırası mı, hele daha vakit çok erken, nasıl olsa ileride konuşuruz, hele üzerinden bir süre geçsin de…” gibi mülahazalarla zamanında konuşmanız gereken hususları konuşmaz, utanır, çekinir iseniz ileride bu pazardan sizin elinize geçecek olan şey dostluğun zarar görmesi olacakatır.

Konuşulması gereken yerde, konuşulması lâzım gelen şeyleri konuşmak lazım, utanmanın buna bir engel olmaması gerekir. Aksi takdirde sonuçlar hiç de hoşlanmadık bir şekilde gelişebilir ve bitebilir. Taraflar birbirlerini kırabilir, üzebilir, işler yokuşa sürülebilir.

Yakın tanıdık esnafın bir malı satarken “Al götür, senden para isteyen mi var!”, “Yahu paranın sözü mü olur!”, “Sen al götür, parasına sonra bakarız!” gibi tavırları çoğu kez beklenmedik şekilde olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, tarafların kırılmalarına sebep olabilmektedir.

İşte bu gibi durumlara düşmemek için üzerimize lâzım gelen şeyi vaktinde yapmaya mübaderet anlamında bu söz önemli bir anlam ifade eder.

Utanmak bazar, dostluğu bozar.

 
06.09.2012

GARİBCE

1 yorum:

  1. Ahmet Hamdi Furat: Rahmetli anneannem aynı bağlamda "utanma pazarı" derdi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...