3 Eylül 2012 Pazartesi

İhtirasların faturasını ihtiyaçlar mı ödüyor?


Sahibini hatırlayamadığım harika bir söz var: “İhtiyaçlarımız söz konusu olduğu zaman Dünya yeterince büyük, zengin ve verimli. Ama ihtiraslarımız söz konusu olduğu zaman aynı dünya o kadar küçük, o kadar yetersiz, zavallı ve fakir ki…”

 “Denizde ve karada bozulma (fesâd) peydahlandı” buyuruyor Allah ve arkasındanda bunun sebebinin “insanların kendi elleriyle ortaya koydukları şeyler” olduğunu belirtiyor[1]. Yerküreyi cennete çevirmesi için halife olarak gönderilen insan, ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bir hattı hareket takip etse, bunu başaramaması için hiçbir sebep yok; yeterli imkân, kaynak ve güç her şey tam donanımlı olarak hazır. Üstelik de ölçülü olarak; ne eksik ne fazla. Ama ihtiraslarının zebunu olan bu insanlar sanki dünyayı cehenneme çevirme rolleri varmış gibi, oyunu hayranlık verici bir başarı ile oynuyorlar. İnsanın, Erol Taş oynasa ancak bu kadar oynardı diyesi geliyor.

Bunun sonucunda aşağıdaki muhteşem (!) tablo ortaya çıkıyor: Bu haliyle dünya cehennemin hangi derekesine tekabül eder, bilemiyorum.

Bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek gibi olduğunu haykıran bir din, yokluktan değil sadece ihtiraslar yüzünden hakça paylaşmamanın bir sonucu olarak insanlığı sarmalına almış yaygın açlık sebebiyle yılda 7,447,615  (yazı ile: yedi milyon dört yüz kırk yedi bin altı yüz on beş) insanın ölmesini hiçbir gerekçe ile mazur göremez.

Adilmedya.com’dan almış olduğum aşağıdaki bilgiler üzerinde  ibretle düşünmek gerekiyor:
(Çevirmeni Doğan Özkan, Editörü: Ümmü Gülsüm)

BM’ ye bağlı dünya gıda programı WFO – (World Food Programme) 2011 yılı istatistiklerini yayımladı. Buna göre:
Dünya Nüfusu: 7,063,231,225
Yetersiz Beslenen İnsan Sayısı: 908,283,704
Dünyadaki Aşırı Kilolu İnsan Sayısı: 1,562,289,954
Dünyadaki Obez Sayısı: 520,763,318
İşte zengin fakir ayırımını en net gösteren rakam: 1,562,289,954 kişi aşırı kilolu, 908,283,704 kişi ise aç...
Bu yıl açlıktan 7,447,615 kişi öldü...
Sadece bugün açlıktan 3,992 kişi öldü...
Dünyada, her 7 kişiden biri yatağa aç giriyor her gece, açlık tek başına, verem, sıtma ve aidsten ölen insanların toplamı kadar insanı öldürüyor...
Dünyadaki aç insan sayısı, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği’nin toplam nüfusundan fazla.
925 milyon insan aç ve bu insanların %98’i kalkınmakta olan ülkelerde yaşıyor.
Asya pasifik bölgesi dünya nüfusunun yarısını barındırıyor ve aç insanların 3’te 2’si bu bölgede yaşıyor.
Kadınlar dünya nüfusunun yarısı ama açların %60’ı kadın.
Her yıl 10.9 milyon çocuk 5 yaşına varmadan açlık veya kötü beslenmeden dolayı ölüyor.
İyot eksikliği yüzünden 1.9 milyar insan zihinsel olarak gelişemiyor, bu sorun sadece tuzlara iyot eklenerek çözülebilir.
Tuhaflığa bakın ki fakir ülkeler zengin ülkelere gıda ihracatı yapıyor.
Mısır, buğday ve soya mahsulünün %50 ila %80’i hayvanları beslemekte kullanılıyor.
BM’ ye bağlı Dünya Gıda Programı 3,571 ton gıda yardımı yaptı, sadece ABD’de 11,710 ton gıda çöpe atıldı.


İbretle kalın!
04.09.2012
GARİBCE




[1] ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ   [الروم : 41]

1 yorum:

  1. herşeyde olduğu gibi, israf sorununda da çare İslam... ancak biz islamı ne kadar temsil edebiliyoruz. vurdumduymazlık ve modern dünyanın adabı muaşereti sanki bizi esir etmiş. biz müslümanlar kendi sorunsuz(!)dünyamızda mutlu mesut yaşıyoruz.oysa ümmet olma bilinci, dünyadaki tüm kardeşlerimizin acısını yüreğimizde duymamızı gerektiriyor. bununla da kalmayıp süreli değil sürekli çözümler için harekete geçmemizi... bunları ne zaman kim yapıcak... her alanda özellikle hayata hakim bir "islam" için ilimde kalkınma, toparlanma ne zaman, nasıl gerçekleşecek.. samimi bir şekilde bunu merak ediyorum...
    esra özgün

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...